Rikosoikeus

Rikosoikeus on erityisosaamisaluettamme

Rikosoikeus on toimistomme erityisosaamista. Hoidamme rikosoikeudellisia toimeksiantoja esitutkinnasta oikeudenkäyntiin asti.  

Rikosasia käynnistyy esitutkinnasta. Esitutkinta aloitetaan, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen. Näin voi olla esimerkiksi poliisille tehdyn rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön johdosta. Esitutkinnassa kuulustellaan rikoksen asianomistajaa, rikoksesta epäiltyä ja todistajia sekä kerätään epäillystä rikoksesta saatavilla oleva kirjallinen selvitys. Kaikki aineisto liitetään kirjalliseen esitutkintapöytäkirjaan, joka on vain asianosaisjulkinen. Esitutkintapöytäkirja tulee julkiseksi, kun asiaa käsitellään tuomioistuimen suullisessa istunnossa, ellei sitä erikseen määrätä salassa pidettäväksi. 

Rikosasian asianosaisella eli asianomistajalla tai rikoksesta epäillyllä on jo esitutkinnassa oikeus käyttää lainoppinutta avustajaa. Asianomistajalle voidaan määrätä valtion varoista avustaja esitutkintaa varten mm. seksuaalirikosasiassa ja henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvassa rikosasiassa. Jos asianomistajalla on rangaistusvaatimus tai korvausvaatimus asiassa, on tuo avustajanmääräys voimassa myös oikeudenkäynnissä. Määräystä voidaan myös hakea vasta oikeudenkäyntivaiheessa. Teemme hakemuksen puolestasi ja avustajanmääräyksen antaa käräjäoikeus.

Rikoksesta epäillylle voidaan määrätä puolustaja mm., jos häntä epäillään rikoksesta, josta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin neljä kuukautta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat varsinkin useiden eri rikosten törkeät tekomuodot, mutta myös joissain perusmuotoisissa rikoksissa tuo asteikko ylittyy. Puolustaja määrätään myös mm., jos epäilty on pidätettynä tai vangittuna tai jos epäilty on alle 18-vuotias, jollei ole ilmeistä, ettei hän tarvitse puolustajaa. Mikäli rikoksesta epäillyllä on oikeus oikeusapuun valtion varoista, jää puolustajan palkkio valtion vahingoksi. Teemme puolestasi sekä puolustajan hakemuksen että taloudellisen selvityksen tätä tarkoitusta varten. Rikosasiassa tulee myös muistaa, että mikäli tutkinta päättyy ja syytettä ei nosteta tai mikäli syyte hylätään, tulee valtio korvausvelvolliseksi epäillyn tai rikosasian vastaajan oikeudenkäyntikuluista. 

Usein on hyödyllistä käyttää avustajaa jo esitutkinnassa. Avustaja huolehtii siitä, että päämiehen oikeusturva toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla: asiassa osataan jo heti alusta alkaen vedota olennaisiin seikkoihin ja tuoda ilmi päämiehen eduksi tulevaa näyttöä. Esitutkinnan jälkeen asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjän päätöksen seurauksena asia etenee oikeudenkäyntiin, mikäli syyttäjä nostaa syytteen katsottuaan, että asiassa on todennäköisiä syitä epäillä rikosta. Syytekynnys on siten poliisin tutkintakynnystä korkeammalla. 

Avustajan puoleen voi kääntyä myös vasta oikeudenkäyntivaiheessa. Asianomistaja saa usein käräjäoikeudesta kirjallisen vaatimuksen toimittamispyynnön ja laadimme asianomistajien puolesta säännöllisesti vaatimuskirjelmiä. Rikosasian vastaajalta voidaan pyytää kirjallinen ennakkovastaus tai vaihtoehtoisesti vastaus annetaan vasta suullisessa pääkäsittelyssä. Toimistomme uristit osallistuvat oikeudenkäynteihin useita kertoja viikossa, joten tiedämme mitä oikeudenkäynnissä tapahtuu ja osaamme auttaa päämiestämme onnistumaan asiassaan. Jatkamme oikeudenkäyntitoimeksiannon parissa tarvittaessa myös muutoksenhakuvaiheessa ylemmissä oikeusasteissa. Avustamme myös vahingonkorvausten perimisessä tekemällä puolestasi hakemuksen Valtiokonttoriin, kun edellytykset rikosvahinkolain mukaiselle korvaukselle ovat käsillä. 

Tuomioistuimessa vireillä olevaan asiaan on mahdollista saada oikeusapua valtion varoista. Selvitämme puolestasi, täytätkö oikeusavun taloudelliset edellytykset ja teemme oikeusapuhakemuksen. Lisäksi oikeusturvavakuutus voi olla käytettävissä ollessasi asianomistajana rikosasiassa.